Saksı Çiçekleri

Saksı Çiçeği Bakımı

Sulama

1. Saksı çiçeklerinizi öncelikle ortamın ısı, ışık ve nem durumuna göre seçmeniz ve yerleştirmeniz gerekmektedir. Çiçeğinizi satın alırken lütfen çiçekçinize danışarak bitkinin gereksinim duyduğu koşulları öğrenin. Ayrıca aynı tür bitkileri bir arada tutmanız bitkilerin kendi floral ortamlarını yaratmaları açısından faydalı olacaktır.

2. Sulama için öncelikle toprağın nemini parmağınızla kontrol etmeniz gerekmektedir. Parmağınızı 2 cm kadar toprağa bastırın ve parmağınız ıslaklık hissetmiyorsa bitkinizi sulayınız. Unutmayın aşırı sulama bitkinin köklerini çürütür.

3. Bitkilerinizin yapraklarını periyodik olarak temizlemeniz bitkinin gereksinim duyduğu ışık, nem ve karbondioksit alımını kolaylaştırır. Küçük yapraklı bitkilerin yapraklarını ılık su ile yıkayarak temizleyebilirsiniz. Büyük yaprakları ise ıslak bez veya süngerle temizleyebilirsiniz.

4. Saksı bitkilerinizin saksı ve topraklarını en geç iki yılda bir değiştirmeniz gerekmektedir. Saksı değişimi sırasında bitkinin köklerine zarar vermemeye lütfen özen gösteriniz. Saksı değişiminin bahar aylarında yapılması gerekmektedir.
 Bitkilerin özel koşullarda yetiştirilerek gübre ve ilaç destekleriyle sizlere sunulduğunu göz önünde bulundurarak 2 aylık sürelerle bitkilerinize vitamin takviyesi yapmayı lütfen ihmal etmeyiniz. Özellikle ithal bitkiler sağlıklı gelişim için vitamin katkısına gereksinim duymaktadırlar.

Böceklenme

Eğer bitkinizin toprağında ve yaprağında böceklenme tespit ettiyseniz  böceklenme olan toprak ise topraktan bir tutam alıp her hangi bir zirai ilaççıya götürebilirsiniz gerekli ilacı verecektir ve ya mevsimi ise çiçeğinizin toprağını tamamen değiştirebilirsiniz.
Eğer böceklenme yaprakta ise böcekli olan yaprağın herhangi birini koparıp zirai ilaççıya götürebilirsiniz size vereceği ilacı belirlendiği şekilde kullanmanız durumda bitkiniz böceklerden kurtulacaktır.

Toprak Ekleme

Zaman saksı çiçeğinizin dibindeki toprak sulama nedeniyle eksilecektir bu durum ise bitkinin köklerinin dışarda kalmasına neden olup bitkinin sağlığını olumsuz etkilemektedir bunu önlemek için bitkinizin toprağı azalmaya başlayınca kökleri açılmadan eski toprak üzerine yeni toprak eklemelisiniz.

Saksı Değiştirme

Saksı değiştirme işlemi, iç mekan süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli bir yer kaplar. Bitkiler , yetiştiricinin gereksiz yere bitkinin saksısının değiştirilmesi Ve ya saksı değiştirmeyi tam bilmemesi nedeniyle zarar görmektedir.

İçersinde belirli miktarda toprak bulunan kaplarda ( sözgelişi saksı, kasa , çanak vb. gibi ) yetiştirilen süs bitkilerinin bir süre sonra varolan bitki besin maddeleri beslenme sonucu azalır. Saksı değiştirmeyi gerektiren başka önemli neden de , bitkinin toprak üstü kısmı ile birlikte köklerinin de gelişmesi ve saksının zamanla yetersiz duruma gelmesidir.

Saksı değiştirme sırasında genel bir kural, yeni saksının eskisine oranla bir boy daha büyük tutulmasıdır. Daha büyük saksı kullanılması hem gereksiz hem de sakıncalıdır. Çünkü, büyük saksılar fazla yer kaplarlar ; ayrıca , bitki köklerinin saksı toprağını tümüye kaplayacak biçimde gelişmesi uzun zaman alır. Bu konunun doğru uygulaması sanıldığından çok daha önemli sonuçlar vermektedir. Bu nedenle, iç mekan süs bitkileri yetiştiriciliğinde , özellikle son yıllarda olabildiğince küçük saksılar kullanılarak,saksı harçlarının sıvı gübrelerle desteklenmesi ilkesi yerleşmiş bulunmaktadır.Saksı değiştirme sırasında köklere ve bu arada tüm bitkiye toplu bir görünüş kazandırmak, bitkinin alt kısımlarında oluşabilecek çıplaklaşmaları önlemek amacı ile sürgün ve ana dallarda budama yapılabilir. Ancak bazı bitkilerin budamaya karşı duyarlı oldukları unutulmamalıdır. Kök budaması ise uçlarının canlılığını yitirdiği veya kök sisteminin aşırı geliştiği durumlarda söz konusudur. Böyle durumlarda kökler keskin bir bıçakla hafifçe budanır. Plastik saksılarla toprak saksılar arasındaki en önemli farlılık gözenekliliktir. Plastik saksılar gözeneksizdir. Toprak saksılar ise, yapım tekniklerine bağlı olarak değişik oranlarda gözenek içerirler. Bu da , arada bazı farklılıklar olmasına yol açar. Saksı değiştirme sırasında yapılacak işlemler şöyle sıralanabilir :

· Saksısı değiştirilecek olan bitkinin toprağı hafifçe nemlendirilir.

· Bitkinin kök boğazı sol elin yüzük parmağı ile orta parmağı arasına alınır.

· Bu arada sol elin avuç içi saksı toprağını tutar ve saksı ters çevrilerek kenarı sert bir yere hafifçe vurulur. Böylece bitkinin kök yumağının saksı kenarından kolayca ayrılması sağlanmış olur. Sağ elle saksı kenarından kolayca ayrılması sağlamış olur.

· Sağ elle saksı çıkarılır ve bu sırada toprağın dağılmamasına özen gösterilir. Daha önce belirtildiği şekilde kök ve gövde budaması yapılır. Bundan sonraki işlem yeni saksının dikim için hazırlanmasıdır.

· Saksının dip kısmındaki akıtma deliği üzerine küçük bir saksı kırığı konur. Böylelikle sulama sırasında toprağa verilen suyun fazlası bu delikten dışarı akar. Saksı dibinde akıtma deliğinin bulunmaması veya bu deliğin kapanması durumunda kökler fazla sulama ile kısa zamanda çürürler. İyi drenaja gereksinimi olan bitkilerde ise, saksı dibinde önce saksı kırıkları veya küçük çakıllardan bir drenaj tabakası oluşturulur.

· Yeni saksıya dikim sırasında bitki sol el ile saksı ortasına gelecek biçimde ve istenilen yükseklikte tutulur. Bitkinin eskisine oranla daha derin veya yüzeyse dikilmemesine dikkat edilmelidir. Ancak, bu kuralın tersine bazı bitkiler sürekli biraz daha derine dikilir.

· Sağ elle kök yumağı ile saksı arasında kalan boşluğa yeni hazırlanan harç doldurulur ve boşluk kalmaması için harç çepeçevre parmakla bastırılır. Daha sonra saksı tabanı üzerinde birkaç kez masaya vurularak harcın iyice oturması sağlanır.

· Saksı tümüyle toprakla doldurulmamalı sulama payı olarak saksı kenarı üst düzeyi ile toprak yüzeyi arasında 1.5 cm dolayında bir boşluk bırakılmalıdır.

· İşlem bittikten sonra bitkilere önce toprak tümüyle nemli duruma gelinceye değin su verilir. Daha sonraları az su verilmeli , ama sık sık su püskürtülmelidir. Saksısı yeni değiştirilmiş bitkiler, ışık seven nitelikte olsalar bile, başlangıçta doğrudan güneş ışığı altında bırakılmamalı, yarı veya hafif gölge yerlerde bulundurulmalıdırlar.

Vitamin Desteği

Çiçek vitaminleri hakkında ... Vazo ömrü üstündeki etkileri:

Doğru kullanıldığında çiçekler için hazırlanan vitamin çözeltileri çiçek ömrünü yüzde 25 ila 75 uzatmaktadır. Elbette bazı çiçekler daha az faydalanmaktadır, ancak zarar gören hemen hiçbir çiçek olmamıştır. Çiçekler için hazırlanan vitamin çözeltilerine olumlu yanıt vermeyen sadece birkaç çiçek türü bulunmaktadır.

Suyun kalitesinin etkileri:

Suyun kalitesi çiçekler için hazırlanan bütün vitamin çözeltilerini etkilemektedir. Belli bir su kalitesinde çiçekler için hazırlanan hangi marka vitamin çözeltisinin daha iyi sonuçlar verdiğini belirleyecek bir test bulunmamaktadır. Bunun yerine, çiçekler için hazırlanan iki veya üç marka vitamin çözeltisi ve biri musluk suyu, diğeri iyonsuz su olmak üzere iki farklı kalite su kullanarak çiçeğin ömrünü belirleyen bir dizi test yapabilirsiniz. İyonsuz suyu gıda marketlerinden şişeyle alabilirsiniz. Kaynak suyu iyonsuz değildir ve genelde musluk suyundan daha kötüdür.

Mümkünse, her testte aynı buketten alacağınız çiçekleri kullanın. İşlem başına en az dört çiçek kullanın. İşlemler arasında sade musluk suyu, sade iyonsuz su, musluk suyu artı A marka, iyonsuz su artı A marka, musluk suyu artı B marka ve iyonsuz su artı B marka sayılabilir. Farklı markalar da aynı şekilde ilave edilebilir.

Karar vermeden önce bu test çeşitli çiçek türleri kullanılarak birkaç hafta süreyle yapılmalıdır. Eğer iyonsuz su sürekli olarak musluk suyundan daha iyi sonuç veriyorsa, iyonsuzlaştırma veya ters osmoz (RO) arındırma malzemeleri satan veya kiralayan bir su arındırma şirketinden ürünle ilgili bilgi alabilirsiniz. Toz ve sıvı ürünler: Çiçekler vitamin çözeltilerinin toz mu yoksa sıvı mı olduğunu bilemez. Bu sebeple çiçekler için hazırlanan vitaminlere test sonuçlarına, uygulamanın kolaylığına ve maliyete dayanarak karar verebilirsiniz.

Hazırlanması: Uygun yoğunlaşmayı sağlamak için gübre enjektör/oranlama için kullanılan otomatik ilaç hazırlama sistemlerine benzer bir sistem kullanın. "Pasif sistemler" kullanıcının örneğin bir düğmeye basarak harekete geçirmesine gerek kalmadan vitamin çözeltisinin hazırlandığını ifade eder. "Aktif sistemler" kullanıcının bir düğmeye basarak hem çiçek vitamini hem de su için bir tek kaynak kullanmasını sağlar.

Gübreleme

Tüm kültür bitkileri gibi iç mekan süs bitkileri üreticiliğinde de amaç nicelik ve nitelik yönünden yüksek ürün elde etmektir. Bu amaca ulaşmak için alınan kültürel önlemlerin başında gübreleme gelmektedir. Bitkiler yaşamların sürdürebilmek için bazı besin maddelerini kesinlikle almak zorundadır. Bazı elementler vardır ki, bunlardan birisinin yokluğunda bile bitkiler olağan gelişmelerini göstermez ve bunlardan herhangi birisinin yerini bir başka element dolduramaz. Bitkilerin yapısında fazlaca bulunan ve bitkiler tarafından çok miktarda gereksinme duyulan elementlere "makro elementler" adı verilir. C, H, N , O , P, K , Ca , Mg , S bu gruba girer. Çok az miktarı bile bitkilerin gereksinmelerini karşılamaya yeten ve bitki bünyesinde çok az bulunan elementlerden " Temel bitki besin maddeleri " olarak biline N , P , ve K bitkisel organizmada fazla kullanıldığından, toprakta noksanlığına en çok rastlanan bitki besin maddeleri olmaktadırlar. Günümüzde dünyada ve ülkemizde üretilen ticaret gübreleri genel olarak bu üç bitki besin maddesini içermektedir.

Ne Zaman Gübrelenmeli

Bir süs bitkisi bir saksıya ve ya bahçeye dikildiği zaman gübre de verilir. Fakat bu bitkiye uzun zaman yetmez. Bitkilerin gelişmelerinin en fazla olduğu zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır. O halde bu sürelerde bitkileri düzenli olarak gübrelemek gerekir Sonbahar ve kış aylarında bitkilerde gelişme yavaşlar, hatta dinlenmeye çekilirler. Bu süre içinde gübre vermeye gerek yoktur. Soğanlı , yumrulu, rizomlu çiçeklerin çiçeklenmeden önce bol bol gübreye ihtiyaçları olur.